Kuchnia

kuchnia

Torcik piętrowy z nadzieniem truskawkowym i bitą śmietaną

Składniki:
Ciasto:
150g białej czekolady (polecam białą czekoladę z Lidla sprzedawaną po 200g)
200g masła
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
150g cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny (możemy zastąpić pomarańczą)
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
300g + 5 truskawek – umytych i obranych
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki kukurydzianej
1/3 szklanki wody
Wierzch:
600g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii (jeśli nie mamy, proszę dodać 2 łyżeczki cukru wanilinowego)
1 fix do śmietany (w gorący dzień można użyć 2)
Do ozdoby:
truskawki
kawałeczki mango lub brzoskwini, ananasa, melona
listki melisy

torcik pietrowy

Ciasto:
1. Do rondelka z grubym dnem przełożyć połamaną czekoladę i pokrojone masło. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia.

2. Jajka utrzeć z cukrem i skórką cytrynową, ucierać przez około 4 minuty mikserem ustawianym na najwyższe obroty. Następnie dodać powoli, ciągle mieszając mikserem, białą czekoladę z masłem (jeśli masa czekoladowa z masłem się rozwarstwiła, to proszę ją energicznie wymieszać łyżką), wymieszać łyżką lub mikserem na niskich obrotach do połączenia składników.

3. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać ją na jajeczną masę, wymieszać łyżką na jednolitą masę.

4. Ciasto przełożyć do dwóch tortownic, jednej o średnicy 16cm i drugiej o średnicy 12cm wyłożonych papierem od pieczenia, tylko dno. Ciasto wyrównać i wstawić do nagrzanego piernika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 40-45 minut, mniejszą foremkę piekłam 5 minut krócej. Ciasta piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.

torcik pietrowy

Nadzienie:
5. Odłożyć 5 truskawek, a resztę zmiksować na mus. Przelać je do rondelka z grubym dnem, dodać wodę, cukier i mąkę kukurydzianą, wymieszać . Następnie podgrzewać mieszając, aż masa truskawkowa się zagotuje, zmniejszyć wtedy ogień i gotować masę przez około 5 minut (proszę uważać, żeby nie przypalić). Zdjąć gęstą masę z ognia i odstawić do przestygnięcia.

Wierzch:
6. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, fiksem i wyskrobanymi ziarenkami wanilii.

7. Ciasta ostrożnie wyjąć z tortownicy, nożem oddzielić je od brzegów tortownicy i zdjąć obręcze. Każde ciasto wyrównać z wierzchu i przekroić w poziomie dwa razy. Krążek większego ciasta ułożyć na paterze.

8. Odłożone truskawki pokroić na dość cienkie plasterki.
Około 1/3 bitej śmietany przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką i wycisnąć jej część wokół brzegu ciasta znajdującego się na paterze (patrz zdjęcie poniżej). Na środek nałożyć sporą łyżkę masy truskawkowej i na wierzchu poukładać plasterki truskawek (jeden obok drugiego).

torcik pietrowy8

9. Drugi krążek ciasta posmarować cienko bitą śmietaną i posmarowaną stroną ułożyć go na wierzchu ciasta z truskawkami na paterze. Następnie z drugim krążkiem ciasta postępujemy jak z pierwszym (wyciskamy część śmietany wokół brzegu ciasta, na środek nakładamy sporą łyżkę masy truskawkowej i na wierzchu układamy plasterki truskawek) i przykrywamy go trzecim krążkiem. Tak złożone pierwsze ciasto pokrywamy bitą śmietaną (wierzch i boki). Łyżeczką na brzegach ciasta robimy wgłębienia.

10. Mniejsze ciasto przygotowujemy jak pierwsze i kładziemy je na środku większego ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem dekorujemy je truskawkami, kawałkami mango lub melona oraz listkami melisy.

Udanych wypieków:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation