Kuchnia

Pasztety

Pasztet z drobiu


Pasztet z drobiu

Prosty pasztet z drobiu z dodatkiem wątróbki, doskonały dodatek do pieczywa. Polecam, przepis znalazłam w jednej z lokalnych gazet, pozdrawiam :-)

Składniki:

3 małe piersi z kurczaka
10 dag wątróbki drobiowej
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 bułka namoczona w wodzie lub w mleku
2 jajka
sól, pieprz
majeranek
gałka muszkatołowa
przyprawa do gyrosa


Piersi pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawą do gyrosa, podsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, chwilę podsmażyć. Przyprawić majerankiem i małą ilością gałki muszkatołowej.

Dokładnie wymieszać, dodać wątróbkę i dalej smażyć, aż się zetnie. Ostygnięte składniki przełożyć do miksera, dodać odciśniętą bułkę i rozbełtane jajka. Zmiksować na gładko.

Doprawić do smaku. Masę wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (foremka mała około 20 cm). Piec około 40-50 min w temperaturze 170 stopni C.

Smacznego!
sobota, 24 sierpnia 2013, katarzyna_sar
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Tagi: podroby drób cebula
PrintWydrukuj przepis
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation