Kuchnia

SOSY I DIPPY I DRESINGI

Sos tzatzikiPrzepisy kulinarne – Codogara.pl

10 minut 4 osoby
Łatwe
SKŁADNIKI

200 g jogurtu greckiego
1 duży ząbek czosnku
15 cm ogórka wężowego
koperek
sól
pieprz biały
sok z cytryny

TO CI SIĘ PRZYDA
praska do czosnku
tarka z drobnymi oczkami

PORADA SZEFA KUCHNI
Jeśli chcesz uzyskać jeszcze lepszy efekt, polecam dodać kilka ogórków konserwowych pokrojonych w drobną kosteczkę, majonez, musztardę oraz drobno posiekaną rzodkiewkę. Dzięki temu otrzymasz sos podobny do tatarskiego.Sos tzatziki to klasyka kuchni greckiej. Idealny jako dodatek do mięs i warzyw z grilla. Łagodzi ostrość pikantnych potraw, choć sam nie jest pozbawiony charakteru.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Włóż do miseczki 200 g jogurtu greckiego.
Dodaj wyciśnięty ząbek czosnku.
Zetrzyj 15- centymetrowy kawałek ogórka wężowego na drobnych oczkach tarki i również dodaj do miseczki.
Dodaj drobno posiekany koperek, sól, pieprz biały oraz kilka kropel soku z cytryny. Całość zamieszaj.
Po 30 minutach sprawdź, czy sos jest odpowiednio czosnkowy. Jeśli nie, to wyciśnij jeszcze jeden ząbek i zamieszaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation