Nie można zakończyć żądania
błąd 500

Uuups!
Wystąpił błąd uniemożliwiający wczytanie strony!
Kod błędu alM20(w razie konieczności, przekaż go Administracji)

Wejdź na Stylowi.pl

Formularz kontaktowy:


Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Puszyste babeczki: BEZA + krem cytrynowy. Yummy!
Potrzebujesz: 3 szklanki mąki tortowej, 1 łyżkę proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 230 g masła, 2 szklanki cukru, 4 duże jajka, skórka z trzech cytryn i dwie łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 szklanka maślanki

Krem cytrynowy: 4 cytryny, 1/2 szklanki cukru, 100 g masła, 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej), szczypta soli

Bezową polewa: 1 i 1/2 szklanki plus 2 łyżki cukru, 2/3 szklanki wody, 2 łyżki sztucznego miodu, 6 białek w temperaturze pokojowej

Babeczki:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.

2. Zmiksuj masło i cukier na jasną, puszystą masę. Po kolei dodawaj jajka. Dodaj skórkę z cytryny i wanilię. W trzech etapach dodaj na zmianę mąkę i maślankę z sokiem cytrynowym.

3. Masę nałóż do foremek do babeczek. Piecz ok. 25 minut, w połowie czasu obracając formę o 180 stopni. Gorące babeczki wystudź na kratce.

Krem cytrynowy:

1. Delikatnie otrzyj skórkę z cytryn, postaraj się nie zetrzeć białej skórki: jest gorzka i niedobra. Wyciśnij sok z cytryn, potrzebujesz 1/2 szklanki.

2. Skórkę cytrynową zmiksuj z cukrem na gładką masę (konieczny jest blender).

3. Ubij masło mikserem i dodaj skórkę z cukrem. Dodawaj po jednym jajku. Na koniec odrobina soli.

4. Miksuj na gładką masę, następnie przelej ją do rondla z grubym dnem i podgrzewaj na malutkim ogniu. Po ok. 10 minutach krem powinien zgęstnieć.

Beza:

1. Wymieszaj 1 i 1/2 szklanki cukru z wodą i sztucznym miodem. Zagotuj i podgrzewaj ciągle mieszając, aż syrop przybierze delikatnie żółtą barwę.

2. Białka jajek ubij na sztywno. Dodaj dwie łyżki cukru i ubijaj aż całość się połączy.

3. Gorący syrop dolewaj po ściance miseczki do ubitych białek i miksuj na średnich obrotach aż całość będzie chłodna i sztywna, ale niezbyt sucha.

Nakładanie:

1. Na ostudzone babeczki nałóż po łyżce cytrynowego kremu.

2. Bezę przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj każdą z babeczek. Następnie przy użyciu pochodni spożywczej delikatnie opiecz wierzch bezy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation