Sport i fitness

Zdrowe odżywianie

Wspomagacze metabolizmu - składniki, które rozpędzą przemianę materii
Kapsaicyna - termogeneza i spalanie na wyższych obrotach.
Prężnie działający układ pokarmowy, który rozprawi się z wszystkim tym, co do niego wrzucisz. Bez dodatkowych kilogramów czy problemów gastrycznych. Z tego, co zjesz, wyciągnie wszystko to, co niezbędne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Mrzonki? Niekoniecznie. Te składniki zadbają o to, by twój metabolizm działał lepiej niż do tej pory.
Kapsaicyna to alkaloid obecny m.in. w papryczce chilli. To ona jest odpowiedzialna za jej piekący ostry smak. Za jej sprawą receptory bólu ożywają i wszczynają alarm o pieczeniu w ustach. Pikantny smak pozyskany z udziałem kapsaicyny to jednak nie tylko raj dla miłośników ostrych dań. Badania wykazały, że pobudza ona organizm do efektywniejszego spalania tłuszczów, może przyczyniać się do redukcji objętość tkanki tłuszczowej, a także w efekcie powyższych obniża poziom trójglicerydów we krwi. Kapsaicyna wpływa również na termogenezę, pobudzając proces wydzielania ciepła. Organizm pracuje na zwiększonych obrotach. Metabolizm również.

Chcesz zgasić pożar w ustach po zjedzeniu wybitnie ostrego przysmaku? Pamiętaj, kapsaicyna nie rozpuszcza się w wodzie, a w tłuszczach, dlatego popicie pikantnej potrawy wodą wcale ci nie pomoże, a wręcz może pogorszyć sytuację. Skuteczniejsze w jej neutralizowaniu okaże się tłuste mleko lub - dla odważniejszych - olej roślinny.

Uwaga, kapsaicyna jest toksyczna w większych dawkach. Z tego względu, co prawda bywa dodawana do przypraw, serów czy zup w bezpiecznych ilościach przez producentów, ale nie można jej już nabyć w formie wyizolowanej. Jeśli chcesz skorzystać z jej zalet, spożywaj ją w minimalnych dawkach - to ostra zawodniczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation