Kuchnia

ciasteczka, bułeczki, babeczki

Ciastka z Nutellą, palonym masłem i solą morską
/10 ciastek/
(wartość energetyczna 1 ciastka - ok. 280 kcal)

150 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
115 g masła
120 g cukru + łyżka cukru wanilinowego
1 jajko
1 łyżeczka jogurtu greckiego
ok. 150 g czekolady, posiekanej (u mnie gorzka i mleczna)
słoik Nutelli, schłodzony przez godzinę w zamrażarce
sól morska, do posypania ciastek
W misce wymieszaj mąkę z soda i solą, odstaw na bok. W garnuszku, na małym ogniu roztop masło i podgrzewaj je tak długo, aż zacznie się robić brązowe (lekko przypalone) i zacznie orzechowo pachnieć - wtedy od razu ściągnij je z palnika. Poczekaj, aż masło przestygnie i zmiksuj je z cukrem, dodając kolejno jajko i jogurt - ciągle miksując. Przesyp suche składniki do mokrych, połącz je razem, a następnie delikatnie wmieszaj w ciasto posiekaną czekoladę. Miskę z ciasteczkową masą przykryj foliówką i schłodź w lodówce przez godzinę. Po tym czasie, wyjmij je z lodówki i formuj z ciasta kulki, lekko je spłaszczając, nakładaj na ich środek po łyżeczce zmrożonej Nutelli, a następnie zaklej wokół niej boki ciasta (jak na pierożki/bułeczki) tak, by Nutella nie wypłynęła ze środka - w razie potrzreby, po prostu doklej więcej ciasta w okół Nutelli. :)
Tak przygotowane ciastka, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach około 5 cm.
Piecz przez 9-11 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciastka, zaraz po upieczeniu mogą wydawać się niedopieczone, ale spokojnie - dojdą jeszcze po przestudzeniu. :)
Lekko ciepłe ciastka obsypać szczyptą soli morskiej. :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation