Kuchnia

cukrzyca

Kapuściane kotleciki | Zdrowe przepisy Pauliny Styś

Składniki na dwie porcje (4 kotleciki):
Kwaszona kapusta - ok. 150 g
Otręby owsiane - pół szklanki
Jajko - jedna sztuka
Olej rzepakowy - łyżka
Sól, pieprz oraz ulubione przyprawy (do smaku)

Sposób przygotowania:
Kapustę odsączyć (ale nie całkowicie, wówczas kotleciki będą wilgotniejsze oraz smaczniejsze) i pokroić w miarę drobno.
Do kapusty dodać otręby, jajko olej i przyprawy - wszystko wymieszać.
Z powstałej masy uformować małe kotleciki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku w temp. 180 - 200˚przez ok. 25 minut.

Wartość odżywcza porcji (2 kotleciki):
Energia: 220 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcz: 10 g
Węglowodany: 18 g
Błonnik pokarmowy: 8 g
Cholesterol: 108 mg

Kapuściane kotleciki są dobrym źródłem:

Składników mineralnych: magnezu, cynku i żelaza;
Witamin: C, E, kwasu foliowego, B2, B12,
Beta-glukanów zawartych w otrębach owsianych;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation