Kuchnia

CUKIERNIA

Tarta cytrynowa
Ciasto
200g masła temperatury pokojowej
100g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki ekstraktu z wanilii
2 1/2 łyżki mleka
300g mąki
szczypta soli

Nadzienie
150 ml soku z cytryny
250g cukru pudru
300 ml śmietany kremówki
6 średnich jajek
1 Połącz razem wszystkie składniki nadzienia, a następnie przecedzić przez gęste sito lub muślin i pozostaw na noc w lodówce.
2. Utrzyj masło z cukrem, następnie dodaj ekstrat z wanilii, żółtko, mleko i sól. Wszystko połącz, dodaj mąkę, zagnieć. Owiń i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Ciasto oprósz mąką, rozwałkuj do grubości 6 mm i wyklej wysmarowane masłem foremki. Nakłuj widelcem i włóż do lodówki na około 30 minut.
4. Przykryj papierem do pieczenia, obciąż fasolą, ryżem lub kulkami ceramicznymi i piecz około 15 minut w temperaturze około 180 stopni. Usuń obciążenie i papier i piec przez kolejne 10 minut aż nabiorą złotego koloru. . Wyjmij z piekarnika i ostudzić, a następnie umieść w lodówce.
6. Rozgrzej piekarnik do 120 stopni C. Umieść tarty na blasze i ostrożnie wlej cytrynowe nadzienie. Piec przez 1 - 1 1/2 godziny. Upieczone będą ścięte na całej powierzchni - sprawdzamy patyczkiem dotykając tylko powierzchni (może się lekko trząść). Wyjąć, przestudzić w formie, następnie włożyć do lodówki na całą noc.
podawać np. udekorowane bitą śmietaną lub oprószone cukrem pudrem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation