Święta i uroczystości

Wielkanoc

Niebiańska tarta czekoladowa
Przepis pochodzi ze szkoły kucharskiej Le Cordon Bleu, to najpyszniejsza tarta czekoladowa jaką jadłam. Przypominam ten przepis bo tarta może idealnie udawać mazurek
125 g miękkiego masła
2,5 łyżki miałkiego cukru
1 jajko, roztrzepane
2 krople esencji waniliowej
200 g mąki
szczypta soli
Masło utarłam z cukrem, dodałam jajko z esencją (całość może wyglądać na zważone, ale nie szkodzi) mąkę i sól.Wszystkie składniki wymieszałam, uformowałam kulę i zamknęłam w lodówce na 20 minut. Potem formę do tarty wysmarowałam masłem, wyłożyłam ciasto, rozgniotłam dobrze wygniatając ranty. Ciasto piecze się 20 minut w 180 stopniach.
Po wyjęciu z piekarnika musi wystygnąć
250 g gorzkiej czekolady
2 jajka
4 żółtka
3 łyżki cukru
200 g miękkiego masła
Czekoladę rozpuściłam w tzw kąpieli wodnej, a gdy się rozpuściła po kawałeczku dodałam masło. W drugiej misce, również nad parą, utarłam jajka
i żółtka z cukrem na białą i bardzo puszystą masę, tak żeby 3-4 krotnie zwiększyła swoja objętość. Połączyłam mieszając powoli czekoladę z masą jajeczną, Wylałam na ostudzone ciasto i na 10 minut do piekarnika na 180 stopni.
Można całość posypać cukrem pudrem, można obsypać migdałami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation