Kuchnia

coś dobrego

Tarta limonkowa z bezą
Składniki:

spód:

220 g herbatników lub ciastek owsianych
100 g masła
masa:

500 ml mleka skondensowanego słodzonego (najlepiej w puszce)
8 limonek
5 żółtek
kilka listków posiekanej świeżej mięty
beza

3 białka
150 g cukru
pół łyżeczki soku z cytryny
pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
tarta limonkowa z bezą

Ciastka rozdrobnić na puch, masło roztopić i wymieszać z ciastkami. Masą wyłożyć formę do tarty (24cm) Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić formę i zapiekać 10 minut. Po wyjęciu ciasteczkowy spód ostudzić.

Żółtka ubić do białości, powoli wlać mleko (w temperaturze pokojowej), zmiksować razem. Z wszystkich limonek wycisnąć sok, a 4 otrzeć ze skórki. Sok, skórkę oraz liście mięty dodać ma masy. Wymieszać i wylać z zimny spód z ciastek. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać 15-18 minut. Masa po wyjęciu będzie tylko lekko ścięta, ale dojdzie do siebie w lodówce. Po wystudzeniu tartę należy bowiem włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Beza:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem powoli dodawać cukier, gdy połączy się z masą wyspać mąkę i sok z cytryny. Wymieszać delikatnie. Na papierze do pieczenia narysować 24 cm kółko i na nie wylać masę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, po 5 minutach zmniejszyć do 100-110 i suszyć około godziny. Gdy beza będzie twarda na zewnątrz i delikatnie zarumieniona można wyłączyć grzanie i zostawić ją do dalszego suszenia przy uchylonym piekarniku.

Godzinę przed podaniem bezę wyłożyć na schłodzoną tartę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation