Święta i uroczystości

komunia

Pieczarki zapiekane


Pieczarki zapiekane

Pieczarki w takiej formie stanowią wspaniały dodatek do mięsa, ale mogą być również podawane jako przystawka. Ja podawałam je jako dodatek do mięsa i bardzo mi smakowały. Taki sposób na pieczarki znalazłam u Edysi. Część zrobiłam w podanej przez nią wersji, a do części dodałam podsmażony, pokrojony w kosteczkę boczek wędzony.

Pieczarki zapiekane
Składniki:

12 dość dużych pieczarek
100g żółtego sera
1 cebula
pęczek natki pietruszki
1 białko jajka
sól, pieprz
olej do smażenia
boczek wędzony (opcjonalnie)
Pieczarki oczyścić i umyć. Wyciąć nóżki i pokroić w drobną kostkę, kapelusze odłożyć. Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pieczarki i cebulę, ostudzić. Boczek pokroić w drobną kostkę i również podsmażyć na patelni. Natkę pietruszki drobno pokroić, ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Białko ubić na sztywno. Wymieszać usmażone pieczarki z natką, serem, boczkiem i białkiem. Przyprawić do smaku.

Kapelusze pieczarek ułożyć w natłuszczonej małej formie, napełnić farszem. Można też wierzch posypać startym żółtym serem. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Zapiekać około 15 minut.

Smacznego:-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation