Kuchnia

Kuchnia

Pianka jagodowo - mleczna
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
ok. 100 g biszkoptów (okrągłe, lub podłużne "lady fingers")
2 galaretki o smaku owoców leśnych, lub niebieska o smaku wieloowocowym*
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 cukier waniliowy (16g)
ok. 150 g jagód
2 łyżki żelatyny

* ja użyłam galaretki o smaku wieloowocwym w kolorze ciemnoniebieskim, szafirowym. Stąd tak bardzo intensywny kolor masy jagodowej. Użycie innej galaretki może zmienić kolor masy na mniej niebieski.



Galaretki rozpuścić oddzielnie, każdą w filiżance wody (w 220 ml).
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami maczanymi na sekundę w jednej z rozrobionych galaretek.
Jagody zmiksować, lub jeśli lubicie bardziej wyczuwalne kawałki owoców - rozgnieść widelcem. Połączyć z drugą galaretką.
Mleko ubić mikserem na puszystą pianę (do momentu, aż mikser będzie zostawiał wyraźny ślad na masie). 5 łyżek pianki połączyć z masą jagodową, gdy zacznie tężeć, wylać ją na biszkopty. Do reszty ubitego mleka dodać cukier waniliowy.
Żelatynę rozpuścić w 50 ml wody. Przestudzoną połączyć mikserem z mleczną pianką. Gdy zacznie tężeć, wylać ją na masę jagodową. Można przemieszać delikatnie widelcem, by uzyskać wzorek. Deser wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (na co najmniej 2-3 godziny).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation