Kuchnia

Pieczywo

rustykalna kuchnia - cooking at home: Kawiorek

Receptura na 1 chlebek:
250 g mąki pszennej
250 ml wody ciepłej
7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli

Mąkę przesiej do miski. Drożdże wymieszaj z cukrem i 1/2 szklanki ciepłej wody. W mące zrób zagłębienie i wlej płyn z drożdżami - wymieszaj z odrobiną mąki aby powstał zaczyn. Przykryj miską ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Gdy zaczyn wyraźnie podwoi swoją objętość, zagnieć z wszystkich składników (dodając pozostałą część ciepłej wody) mikserem jednolite ciasto. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto urośnie trzykrotnie więc miska powinna być taka duża, by ciasto nie "uciekło" :)
Teraz wyłóż wyrośnięte ciasto na oprószony mąką blat, posól ciasto i krótko zagniataj. Na końcu uformuj wałek z ciasta i wyłóż na oprószoną mąką blaszkę. Przykryj i odstaw na 30 min w temperaturze pokojowej. Piekarnik pora nastawić na 250*C / 480*F, a na dnie ustaw naczynie żaroodporne wypełnione wodą, aby podczas pieczenia wytworzyła się para wodna.
Wyrośnięty chlebek ponacinaj w poprzek lub na ukos i wstaw do gorącego piekarnika na 35 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation