Kuchnia

ciasta

CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

4 jajka
1 szklanka cukru
1 i 3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)

dodatkowo

500-600 g truskawek (lub innych owoców)

Truskawki umyć, odsączyć i przekroić na połówki.

Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu do masy jajecznej, miksując. Na koniec dodać olej, zmiksować do połączenia się składników.

Małą blaszkę o wymiarach około 24 x 28 cm wysmarować olejem (możemy użyć też dużej tortownicy ok. 26 cm, ciasto będzie wyższe) Ciasto przelać do formy. Owoce powpychać głęboko w ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni C, przez około 30-35 minut. (patyczek wbity w ciasto, w miejscu gdzie nie ma truskawki, powinien być suchy).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation