Kuchnia

Ciasta, ciastka, desery, słodycze

Bezglutenowe ciastka z ciecierzycy

Składniki:
1 puszka cieciorki / 400 g / 1 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
1/2 szklanki masła orzechowego
1/4 szklanki syropu klonowego, z agawy lub innego
1/4 szklanki mąki z amarantusa, użyłam Amarello
1/2 gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Wszystkie składniki poza czekoladą zmiksować przy pomocy blendera na gładką, jednolitą masę. Następnie delikatnie wmieszać czekoladę.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać po łyżce masy ciasteczkowej, następnie przy pomocy widelca spłaszczać ciasteczka. Piec przez 10 - 15 minut do czasu, aż ciasteczka będą złote. Następnie wyjąć z piekarnika i kompletnie wystudzić. Szybko, prawda?
Porady:
Najlepiej skorzystać z przystawki do blendera w kształcie małego kubeczka, ewentualnie można użyć też blendera żyrafowego - nie korzystajcie jednak ze stojących blenderów, w których przygotowujecie koktajle. Masa jest na to za gęsta.
Jeśli nie jesteście pewni mocy i jakości swojego blendera najpierw zmiksujcie wszystkie składniki poza mąką, dodajcie ją dopiero na koniec do dokładnym zmiksowaniu ciecierzycy z pozostałymi składnikami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation