Kuchnia

Kuchnia

Babeczki czekoladowo-marcepanowe ze śliwkami



składniki na babeczki:

22-24 śliwki węgierek
2 łyżki masła
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki miodu
2 jajka
2 żółtka
80g cukru
1 łyżka likieru czekoladowego
150g masy marcepanowej
100g czekolady gorzkiej
65g masła
75ml mleka
85g mąki pszennej
80g mielonych migdałów
2 łyżeczki gorzkiego kakao
po dużej szczypcie (1/8 łyżeczki) proszku do pieczenia, sody i soli
2 duże łyżki jogurtu greckiego
garść płatków migdałowych (opcjonalnie)

Śliwki wypestkować. Na patelnię wsypać cukier i dodać miód. Gdy powstanie karmel dodać masło, potem śliwki rozcięciem w dół. Poddusić 3-4 na małym ogniu aż odrobinę zmiękną. Ostudzić w karmelu.

Dwie foremki na muffinki wyłożyć papilotkami*. Masło roztopić w garnuszku razem z pokruszonym marcepanem i mlekiem - łatwo przypalić, dlatego cały czas należy mieszać. Do ciepłej dodać czekoladę i wymieszać na gładką masę, ostudzić. Do miski przesiać mąkę, zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Jajka, żółtka, cukier i likier ubić na gęstą, jasną pianę. Do ubitych jajek wlewać masę marcepanowo-czekoladową, mieszać na małych obrotach miksera. Następnie dodawać na zmianę suche składniki i jogurt. Na dno papilotek nałożyć po dwie połówki śliwki, łyżeczkę karmelowego soku z duszenia śliwek, a potem dopełnić ciastem, można posypać płatkami migdałowymi. Piec 12-15 minut w 180st.C do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce.


*przepis na ok. 22-24 babeczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation