Kuchnia

przepisy

Muffinki malinowe

Składniki:
200g malin (świeżych lub mrożonych) - ja użyłam świeżych oczywiście
120g masła
120g cukru
jajko
300g kwaśnej śmietany
250g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
sól
cukier puder
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko i śmietanę. W drugiej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Masę mączną dodajemy do masy maślanej i mieszamy trzepaczką lub łyżką tak długo, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Formę napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzchu układamy maliny i lekko wciskamy je w ciasto.

Składniki na kruszonkę:
100g mąki
80g cukru
60g rozpuszczonego masła
Wszystkie składniki mieszamy. Gotową kruszonką posypujemy muffinki i pieczemy na środkowym poziomie piekarnika w 180 stopniach przez około 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation