Inne

Ciasta, ciastka, desery

Kostka kawowo - truskawkowa


Pomysł własny

Składniki na biszkopt:

5 jajek
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki ciemnego kakao
3/4 szklanki cukru
szczypta soli

Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Wsypać powoli cukier , następnie dodać po jednym żółtku i wymieszać, dodać mąkę z proszkiem i kakao i dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na blaszce o wymiarach 32/36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C przez około 20 minut. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na dwie części.

Składniki na masę truskawkową:

150 g serka mascarpone
100 ml śmietanki kremówki
4 łyżki cukru
szklanka zmiksowanych truskawek
2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić. W wysokim naczyniu umieścić serek, śmietankę, cukier i wszystko dokładnie ubić. Dodać zmiskowane truskawki i żelatynę i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę na pierwszą część biszkoptu. Wyrównać i wstawić do lodówki.

Składniki na masę kawową:

250 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić. Kawę rozpuścić w 1 łyżce wody. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, dalej chwilę ubijać. Dodać kawę i żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na zastygniętą masę truskawkową. Wyrównać i przykryć dugą częścią biszkoptu. Wierzch można polać polewą czekoladową.

Smacznego:)
Szczegóły wpisu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation