Kuchnia

Kulinaria

Domowy Likier Jajeczny

Składniki:
6 żółtek
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
250 g czystej wódki
250 g mleka zagęszczonego niesłodzonego

Przygotowanie:

1)Jajka należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem przed rozbiciem. Żółtka ucieramy z cukrem mikserem na biały puch przez około 10-15 minut. Cukier powinien się dokładnie rozpuścić, kryształki nie powinny być wyczuwalne.

2)Następnie, ciągle miksując, dodajemy mleko-stopniowo, cienką strużką. Na koniec, również cienkim strumieniem, dodajemy alkohol-cały czas miksując.

*z podanej porcji wyjdzie około 800 ml likieru
*likier należy zamknąć w wyparzonych butelkach i przechowywać w lodówce
*najlepiej smakuje po przynajmniej 24 godzinach
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation