Kuchnia

Muffinki

Cynamonowo-miodowe muffinki z dodatkiem jabłka
Składniki na 12 muffinek:

100 g masła
1 duże jajko
1/2 szklanki miodu
1 1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu
1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g do ciasta i 8 g do jabłka)
1/2 szklanki mleka
2 jabłka

Jabłka pokroić w drobną kostkę. Włożyć do garnuszka, dodać pół łyżeczki cynamonu oraz pół opakowania cukru wanilinowego, dusić na małym ogniu przez kilka minut.

Wszystkie suche składniki przesiać do jednej miski. Masło utrzeć z miodem, następnie dodać jajko - zmiksować ponownie. Dodać suche składniki i połączyć całość łyżką, wlać mleko - wymieszać do połączenia składników. Ciasto nakładać do papilotek warstwami - ciasto, drobno posiekane jabłuszka, ciasto (rozłożyć proporcje tak, by pokryć ok. 3/4 papilotki). Piec przez ok. 20-25 min. w temp. 180 stopni. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation