Kuchnia

zapiekanki tarty makarony itp

TARTA Z BOTWINKĄ I FETĄ

Składniki:
[przepis własny]
opakowanie ciasta francuskiego
1 pęczek botwinki (buraczki plus liście)
1 ząbek czosnku
120 g sera feta, pokrojonego w drobną kostkę
160 ml śmietany kremówki 30%
160 ml śmietany 12 % (lub gęstego jogurtu naturalnego)
3 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
1 łyka orzeszków piniowych
Do przygotowania tej tarty najlepiej wybrać pęczek z większymi burakami. Mój składał się z trzech większych buraków wraz z liśćmi. Buraczki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Umyte i osuszone liście (wraz z łodyżkami) drobno siekamy. Formę do tarty (o średnicy 26 cm) wylepiamy ciastem francuskim. Wykładamy na nie botwinkę wraz z burakami oraz ser feta. Kremówkę miksujemy kwaśną śmietaną i jajkami (tylko do połączenia składników). Doprawiamy do smaku solą, gałką i pieprzem. Dodajemy posiekany drobno czosnek, mieszamy. Powstałą masą zalewamy tartę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 25-30 minut lub do momentu, aż masa się zetnie. Na 5 minut przed końcem posypujemy tartę orzeszkami piniowymi.

*jeśli nie przepadacie za botwinką lub skończył się już na nią sezon, wówczas zamiast niej możecie użyć szpinaku, który świetnie komponuje się z serem feta.

Tarta z botwinką i fetą

Jeśli chcecie, możecie przygotować tę tartę z botwiną na kruchym cieście. Na formę o średnicy 26 centymetrów potrzebujecie 250 g mąki pszennej, pół łyżeczki soli, 125 g zimnego masła, 1 jajko i 1 łyżeczkę zimnej wody (ew. więcej wody w razie potrzeby). Masło siekacie z mąką i solą, dodajecie jajko, wodę, wyrabiacie ciasto. Należy je rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3 mm. Ciastem wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy spód widelcem. Tartę obciążamy folią wysypaną fasolą, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 20 minut z obciążeniem a następnie zdejmujemy folię i nakładamy farsz i masę jajeczną. Pieczemy dalej, jak w przepisie, przez 25-30 minut w temp. 200 stopni bez termoobiegu.

Tarta z botwinką i fetą

Tarta z botwinką i fetą

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation