Inne

kulinarnie-ciasta,b-piecz.serniki,desery,galaretki

Mus czekoladowo – pomarańczowy z likierem amaretto
by Zosia on Styczeń 16, 2015 Make Life Easier

Skład:
(przepis na 4 porcje po 150 ml)
250 g dobrej jakości gorzkiej czekolady, min. 72 % kakao Horeca Select (dostępna w MAKRO)
250 ml śmietanki 36%
skórka otarta z 1 pomarańczy
2-3 łyżki likeru amaretto
50 g masła
2 jajka
25 g cukru pudru

A oto jak to zrobić:
Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy żółtka, cukier i mieszamy ok. 2 minuty (nadal w kąpieli wodnej). Odstawiamy do wystygnięcia. W osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną śmietanę i dodajemy do czekoladowej masy wraz z likierem i otartą skórką pomarańczową. Białka ubijamy na sztywną pianę i również dodajemy do mikstury. Całość dokładnie mieszamy, tak by wszystkie składniki się wymieszały i rozkładamy do 4 filiżanek / kokilek. Okrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin. Przed podaniem posypujemy świeżo otartą skórką z pomarańczy.
Komentarz: Zamiast likeru amaretto możemy użyć likieru kawowego lub pomarańczowego (np. Conitreau).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation