Święta i uroczystości

Wielkanoc

Śmietankowa pascha

SKŁADNIKI:

Składniki na 6 porcji
Masa serowa:
0,5 l śmietanki 30%,
1 puszka mandarynek w syropie,
2-3 polówki brzoskwini z puszki,
2 łyżki rodzynek (złota rodzynka),
0,5 kg sera białego trzy razy mielonego,
6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 0,5 szklanki wody,
Cukier puder do smaku (około 3-4 łyżki)

Dodatkowo:
6 pucharków,
Kawałek gazy do wyłożenia pucharków.

PRZYGOTOWANIE:

Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki gorącej wody. Studzimy. Owoce odcedzamy. Brzoskwinie kroimy w kostkę , mandarynki pozostawiamy nie krojone. Rodzynki „złota” są duże, więc je także przekrawamy na połowę. Tak przygotowane owoce łączymy ze sobą. Gazę dzielimy na 6 części i wykładamy nią zagłębienia pucharków. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser. W następnej kolejności dodajemy cukier puder, a na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie mieszamy. Do masy wsypujemy owoce. Wymieszaną masę serowo-owocową przekładamy do przygotowanych pucharków. Paschy odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem wyjmujemy je z pucharków, odklejając gazę. Deserki porcjujemy na talerzyki i dowolnie dekorujemy. U mnie dekoracje stanowią mandarynki z syropu. Podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation