Sport i fitness

dieta

zupa dyniowa - przepis na www.gzikipyry.pl

Pieczona dynia

Składniki:
dyna np. hokkaido
ulubione przyprawy (np. kmin rzymski, kolendra, chili, papryka słodka, gałka muszkatołowa, czarny pieprz)
oliwa
sól

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
Dynię umyć, osuszyć, przekroić na pól, usunąć włóknisty miąższ i pestki. Pokroić na plastry o grubości około 2 cm lub w kostkę. Oliwę połączyć z przyprawami, solą, pieprzem i natrzeć każdy kawałek. Dynię ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do miękkości przez 35 -50 minut w temperaturze 200 stopni.

Dynię piekłam ze skórą aby nie rozleciała się podczas pieczenia.

Przygotowanie zupy
Składniki:
około 1 kg upieczonej dyni
1 litr bulionu warzywnego
1/2 papryczki chilli
1 średnia cebula
1 średni ziemniak
3 ząbki czosnku
1 liść laurowy
chilli w proszku, słodka papryka
sól, czarny pieprz
oliwa

Wykonanie:
Cebulę kroimy i podsmażamy na oliwie. Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojony w kostkę ziemniak, czosnek, listek laurowy, cebulę i gotujemy wywar przez 10 minut.

* Z upieczonej dyni usuwamy skórę, jeśli mamy dynię hokkaido, nie musimy jej obierać.

Wyławiamy listek laurowy, do garnka wkładamy upieczoną wcześniej dynię i połowę papryczki chilli. Zupę gotujemy przez kolejne 10 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Całość miksujemy blenderem na gładki krem i przyprawiamy do smaku.

Zupę dyniową podajemy gorącą np. z grzankami, dodatkowo możemy posypać ją listkami tymianku i papryczką chili pokrojoną w cieniutkie paseczki.
Taka zupa na pewno Was rozgrzeje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation