Kuchnia

jedzonko

SZARLOTKA

Składniki na ciasto:

1,5 szklanki mąki
125 g masła lub margaryny
2 czubate łyżeczki kakao
4 żółtka
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki cukru


Składniki na jabłka:

1 kg słodkich jabłek
1 łyżka pokruszonych ciasteczek maślanych lub herbatników

Składniki na czekoladową pianę:

4 białka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu o smaku czekoladowym
1/3 szklanki oleju

Przygotować formę o średnicy 21 cm, której spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać delikatnie mąką.

Piekarnik włączyć na 190oC.

Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść gładkie ciasto. Gotowym ciastem wyłożyć spód i boki formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku przez 15 minut.

W czasie podpiekania umyć, obrać jabłka i pokroić za pomocą malaksera lub tarki na cienkie plasterki. 

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż cukier całkowicie się rozpuści, następnie wsypać proszek budyniowy, wymieszać dokładnie, a na sam koniec dodać olej i miksować do połączenia się składników.

Na podpieczony spód wysypać 1 dużą łyżkę pokruszonych ciasteczek i wyłożyć równo jabłka, a na nie rozłożyć pianę z białek.

Piec około 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation