Moda damska

Fajne ciuchy

na 2-3 talerze zupy:
300 g pieczarek
1 l bulionu grzybowego
cebula
3 serki-trójkąciki topione (jeden może być ziołowy)
sól, pieprz
masło (2 łyżeczki)
natka pietruszki (opcjonalnie)
cebulę kroimy dość drobno i przesmażamy na patelni na łyżeczce masła (można oczywiście zastąpić je zdrowszym tłuszczem, jak olej z pestek winogron, ale ja nawet będąc na diecie używam masła do smażenia cebuli i pieczarek, jest niezastąpione. ewentualnie użyjcie ramy culinesse). przekładamy do większego garnka.
pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. przesmażamy na kolejnej łyżeczce masła, pozwalając im puścić sok i odparować.
pieczarki przekładamy do garnka z cebulą, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. następnie bierzemy mikser z końcówką- żyrafką lub przelewamy zupę do blendera i miksujemy na krem (można zrobić wersje extra-smooth, ale ja wolę, kiedy zupy-kremy są zmiksowane nie-do-końca i zawierają drobne paproszki ;)). dodajemy serki topione, i gotujemy zupę dopóki w całości się nie rozpuszczą. na koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
zupę można podawać oprószoną drobno posiekaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation