Kuchnia

zupy

Zupa na przeziębienie z imbirem i czosnkiem
| Na Kuchennym Progu

Składniki (na 4-5 porcji)
10 średnich ziemniaków
4 średnie marchewki
1/4-1/2 bulwy selera
kilka łyżek oliwy z oliwek
kawałek świeżego imbiru (3-4 cm)
duża główka czosnku (lub półtorej małej)
2 średnie cebule
garstka listków świeżej szałwii
1/3 łyżeczki sproszkowanego chili
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 l wody
sól
sok z cytryny (do smaku)
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
W garnku z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oliwy, wrzucić pokrojone w piórka cebule i lekko poddusić, wrzucić obrane ząbki czosnku*. Podsmażać chwilę, mieszając. Dodać pokrojone w kostkę marchewki, seler i ziemniaki, a następnie obrany i drobno posiekany imbir oraz świeżą szałwię.

Całość zalać wodą i gotować pod przykrywką do miękkości warzyw. Gotową zupę zblendować na krem, doprawić sokiem z cytryny i mieloną słodką papryką. Dla zachowania przemian wlać kilka kropel oliwy albo dodać do smaku stewię (jedną kroplę stewii fluid lub szczyptę sproszkowanej). Doprawić pieprzem oraz sproszkowanym chili, posolić.

Przygotowałam dodatkowo szałwiowo-czosnkowe grzanki, czyli kromki chleba pokrojone w drobną kostkę i przyrumienione na oliwie z dodatkiem szałwii oraz czosnku.

* Nie żałujcie czosnku, bo ma silne właściwości bakteriobójcze. Wybierajcie duże, zdrowe główki, nieuszkodzone i twarde.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation