Kuchnia

Desery

Różowa babka z kisieli

Składniki na polewę:


200 g białej czekolady
4 łyżki mleka
2 łyżki masła
3 łyżki cukru pudru
3 krople aromatu śmietankowego

Wykonanie:

Podgrzej mleko z masłem i rozpuść w nim czekoladę, dodaj aromat i cukier puder. Wymieszaj na gładką masę, najlepiej blenderem.


Składniki na babkę:


1 kostka margaryny "Kasia"
1 szklanka cukru do wypieków
5 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka kisieli truskawkowych, bez cukru ( ze sztucznym barwnikiem, przy użyciu barwnika naturalnego babka wyjdzie szara)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 dużego aromatu śmietankowego
posypka cukrowa

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Białka jaj ubij na sztywną pianę. Margarynę utrzyj z cukrem, dodaj żółtka i ucieraj. W osobnej misce dobrze wymieszaj mąkę, kisiel, proszek do pieczenia. Suche składniki i aromat dodaj do masy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj szpatułką. Przełóż do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wyrównaj. Piecz około 40 minut. Stan wypieczenia sprawdź patyczkiem.
Ostudzoną babę polej polewą i udekoruj posypką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation