Kuchnia

Przepisy

Sernik bez pieczenia z mascarpone i borówkami

Spód ciasta:
Ciasteczka owsiane z orzechami
420g,Masło 125g
Krem:
Śmietana kremówka 30% 660ml,Żelatyna 30g (4 łyżki)Woda
gorąca 120ml,Mascarpone
750g,Cukier250g,
Mus borówkowy: Borówka amer.500g,Cukier puder 2 łyżki,Galaretka o smaku owoców leśnych 2 op,Woda80 ml wrzątku,
Sok z cytryny1 łyżka

Sernik bez pieczenia z mascarpone i borówkami
By SłodkaBabeczka on 24 sierpnia 2014
Podziel sięShare on Facebook13Share on Google+5Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Email this to someone

Sernik na zimno z borówkami. Ciasto bez pieczenia z serka mascarpone, śmietany kremówki i borówek.

Blaszka o wym. 25cm x 25cm.
20140824_201108
20140824_201617


Składniki

Spód ciasta:
Ciasteczka owsiane z orzechami
420g
Masło
125g
Krem:
Śmietana kremówka 30%
660ml
Żelatyna
30g (4 łyżki)


Woda
gorąca, 120ml
Mascarpone
750g
Cukier
250g
Mus borówkowy:
Borówka amerykańska
500g
Cukier puder
2 łyżki
Galaretka o smaku owoców leśnych
2 opak.
Woda
80 ml wrzątku
Sok z cytryny
1 łyżka
20140824_201608
Wykonanie:
Ciasteczka pokruszyć drobno, masło posiekać w kostkę i połączyć z ciasteczkami. Wyrobić na ciasto i wyłożyć nim spód blaszki (wcześniej blaszkę można wyłożyć papierem do pieczenia). Schłodzić w lodówce (ok. 30-60minut).
Żelatynę zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia.
Mascarpone wymieszać z cukrem na puszystą masę, a następnie dodać już przestudzoną żelatynę (wciąż płynną) i dokładnie wymieszać.
Ubić śmietanę kremówkę, kolejno zmniejszyć obroty miksera na mniejsze i porcjami dodawać mascarpone. Miksować do połączenia składników. Gotową masę wylać na spód ciasta. Wstawić do lodówki.
500g borówek zmiksować za pomocą blendera, następnie przelać do garnka i dodać 1 łyżkę soku z cytryny i 80ml wrzątku oraz 2 łyżki cukru pudru, mieszać od czasu do czasu. Gdy mus z borówek zacznie wrzeć dodać 2 galaretki w proszku, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Gdy masa z borówek zacznie lekko tężeć wylać ją na masę serową z mascarpone i ponownie włożyć do lodówki w celu całkowitego stężenia. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation