Kuchnia

Sama słodycz

[Pin It]

Wróć do strony głównej Kulinariów
Kasza jaglana na 8 sposobów: Rozkosz lat dziecinnych
autor: anka_bunio, kategoria: dania z kaszy, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), dieta Montignaca, dodano: 2010-10-16

Kasza jaglana daje niezliczone możliwości. Można z niej wyczarować wiele pysznych i łatwych w przygotowaniu potraw zarówno na słodko, jak i wytrawnych. Sprawdź pomysły Wizażanek na kaszę jaglaną!

Następny »
Przepis: 5/8
« Poprzedni

Mniam: 1
Mniam zdjęcie!
Rozkosz lat dziecinnych
Mniam: 1
Mniam zdjęcie!
Rozkosz lat dziecinnych

Składniki:

kasza jaglana [0.5 szklanki]
żurawina [0.333 szklanki] (suszona)
rodzynki (do uzupełnienia 1/2 szklanki)
masło [0.5 łyżki]
miód [0.5 łyżki]

Przygotowanie:

To danie zawsze przypomina mi dzieciństwo, chociaż wtedy go nie jadłam. Ma ten specyficzny, sentymentalny smak potrawy pochodzącej ze stołówki albo baru mlecznego. Dobra propozycja dla dzieci, bo żurawina jest zdrowa, a kasza jaglana smaczna, niskokaloryczna i tania. Po prostu uwielbiam!

Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu tj. ok. 20 min (u mnie zawsze mniej, ok.15, aż do wchłonięcia wody) na małym ogniu. Od czasu do czasu warto przemieszać, żeby nie przywierała od spodu.
1/2 objętości szklanki zapełnić żurawiną, do połowy dosypać rodzynki. Ja tym razem użyłam więcej, bo choć ich nie lubię, tutaj są zawsze pyszne.
Ugotowaną kaszę przemieszać z suszonymi owocami, dodać pół łyżki masła i miodu, przełożyć do odpowiedniego naczynia i wstawić do pieca rozgrzanego do temp. 200 st.C. Ja zwykle piekę ok. 15-20 min.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation