Kuchnia

Na słono

Sos barbecue

PRZEPIS I
Składniki:
- jedna pokaźna posiekana cebula
- 7 ząbków czosnku również posiekanych
- 2 puszki po 400 g pomidorów (lub też zamiennie latem świeże)
- 250 ml czerwonego octu winnego
- 1 szklanka brązowego cukru ( zamiennie stosować można miód )
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki musztardy dijońskiej
- 1 łyżeczka mielonego suszonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- 1 1/2 łyżeczki chili w proszku
- oliwa z oliwek

Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i smażymy do miękkości. W między czasie obieramy i drobno siekamy ząbki czosnku. Kminek, nasiona kolendry wkładamy do moździerza i rozdrabniamy na niezbyt drobny proszek a następnie dodajemy pozostałe przyprawy. Gdy cebula zmięknie dodajemy posiekany czosnek, wlewamy pomidory dodajemy przyprawy oraz wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy wszystko dokładnie i pozwalamy się gotować na wolnym ogniu do czasu aż sos zredukuję się o połowę. Pamiętamy oczywiście by co jakiś czas przemieszać sos. Gdy zredukuje się mniej więcej o połowę przekładamy do miseczek, studzimy i podajemy. Możemy również przełożyć gorący sos do dokładnie umytych i sparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostygnięcia. Tak zasłoikowany sos możemy wykorzystać w późniejszym terminie a przechowujemy go oczywiście w chłodnym i ciemnym miejscu.

PRZEPIS II

Składniki:

- 2 puszki pomidorów w kawałkach

- 2 łyżki oliwySos Barbecue – Przepis 2

- 1 posiekana cebula

- ½ łyżki sosu dowolnego

- 6 drobno posiekanych ząbków czosnku

-1 szklanka czerwonego octu winnego

-1 szklanka brązowego cukru

- ½ łyżeczki chili w proszku

- ½ łyżki sosu sojowego

- 1 łyżka musztardy

- ½ łyżeczki mielonego suszonego imbiru

- ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, mielonego cynamonu, kminu rzymskiego, kminku i kolendry



Oliwę rozgrzać na dużej patelni i podsmażyć cebulę (musi być miękka). Dodać pozostałe składniki gotować, aż objętość sosu zredukuje się o połowę. Następnie wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation