Kuchnia

W słoiku zamknięte

JESIENNY DŻEM ZE ŚLIWEK, FIG I WINOGRON Z DODATKIEM PORTO

700g dojrzałych śliwek
300g czerwonych winogron bez pestek
8 świeżych fig
100g domowego cukru waniliowego (lub 100g ulubionego cukru wymieszanego z ziarnkami wyjętymi z 1 laski wanilii)
100g ciemnego cukru Melasa
1 pełna łyżka domowej przyprawy korzennej /lub wymieszanych w równych proporcjach co najmniej cynamonu, goździków, czarnego pieprzu, imbiru i kardamonu)
spory kawałek korzenia imbiru /obrany i starty na tarce do jarzyn/
duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sok wyciśnięty 1 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
150ml Porto
2 łyżki octu Balsamico figowego

Śliwki i figi pokroiłam w cząstki i razem z winogronami (same owoce, bez gałązek!) umieściłam w szerokim garnku.
Zasypałam cukrem waniliowym i odstawiłam na noc w chłodne miejsce.
Na drugi dzień garnek wraz z całą zawartością postawiłam na palniku.
Dodałam melasę i wszystkie przyprawy oraz sok i skórkę z cytryny.
Ustawiłam średnią moc palnika i smażyłam dżem, aż osiągnął odpowiednią konsystencję często mieszając (zależy jak słodkie były owoce i jak dużo soku puściły przez noc).
Gdy dżem zgęstniał dodam ocet Balsamico oraz Porto i gotowałam jeszcze chwilę.
Przełożyłam do wyparzonych słoików, mocno dokręciłam zakrętki i ustawiłam je do góry nogami.
Słoiki przykryłam ścierką i zostawiłam co całkowitego ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation