Święta i uroczystości

boże narodzenie

Toffi arachidowe z mikrofalówki przepis - Wszystkie przepisy Polska

Składniki

ilość porcji: 16

220 g (1,5 szklanki) prażonych orzeszków ziemnych
200 g (1 szklanka) cukru
120 ml (1/2 szklanki) syropu kukurydzianego (można zastąpić miodem sztucznym lub zwykłym)
1 szczypta soli
1 łyżka masła
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min. › Gotowanie: 20min. › Gotowe w: 30min.

Wysmarować tłuszczem blachę do pieczenia i odstawić. W szklanej misce wymieszać orzeszki z cukrem, syropem kukurydzianym i solą. Gotować w mikrofalówce przez 6 do 7 minut na wysokim poziomie mocy (700 W); mieszanina powinna się pienić, a orzeszki powinny być rumiane. Dodać masło i wanilię, wymieszać, gotować jeszcze 2-3 minuty.
Mieszając, szybko dodać sodę tak, żeby mieszanina była pienista. Natychmiast wlać na wysmarowaną blachę do pieczenia. Pozostawić do ostygnięcia na 15 minut lub do momentu, gdy stwardnieje. Połamać na kawałki, przechowywać w szczelnym pojemniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation