Kuchnia

Ciasta i nie tylko

Sernik z karmelem, jabłkami i orzechami

Składniki:

Spód:

20 krakersów (lub ciasteczek digestive)
9 łyżek masła, stopionego
125 g cukru
Masa serowa:

750 g białego sera, zmielonego
350 g cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
400 g śmietany (kwaśnej)
pół szklanki soku pomarańczowego
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
5 jajek
Polewa:

8 łyżek masła
3 duże jabłka (zielone, np. Golden Delicious), obrane i pokrojone w kostkę
pół szklanki posiekanych pekanów (lub orzechów włoskich)
250 g cukru
120 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 170-180 stopni. Wykładamy foremkę podwójną warstwą papieru do pieczenia.

Mielimy ciasteczka/krakersy, masło i cukier. Wykładamy masę na spód foremki i po bokach. Pieczemy spód przez 10 minut, a następnie studzimy.

Przygotowujemy masę serową: miksujemy ser, cukier i mąkę kukurydzianą do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy śmietanę, sok pomarańczowy i wanilię, mieszamy. Wbijamy pojedynczo jajka, za każdym razem miksujemy. Ważne jest, aby masa była gładka.

Wylewamy masę serową na spód. Wkładamy foremkę do dużej formy i wkładamy do piekarnika. Nalewamy gorącą wodę do większej formy, do poziomu połowy. Przykrywamy delikatnie folią. Pieczemy około 1 godziny 45 minuty do 2 godzin, aż środek będzie zaledwie lekko poruszał się po przesunięciu foremki.
W razie potrzeby uzupełniamy poziom wody.
Po upieczeniu studzimy i wkładamy do lodówki na noc.
Przygotowujemy polewę: rozpuszczamy masło w rondlu, dodajemy jabłka i pekany, dusimy około 2 minut, a następnie dodajemy cukier i dusimy kolejne 3 minuty.
Wyjmujemy jabłka i pekany z rondla, gotujemy sos około 6 minut, aż będzie złoty. Dodajemy śmietanę, mieszamy szybko. Zdejmujemy z ognia i dodajemy jabłka oraz pekany. Studzimy.
Polewę o temperaturze pokojowej wylewamy na sernik. Chłodzimy do momentu podania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation