Kuchnia

Ciasta, ciasteczka, słodkości...

Kruche ciasto drożdżowe ze śliwkami

1 kg mąki
1 szkl cukru
10 dag drożdży
1 ½ szkl mleka
cukier waniliowy
5 jaj
1 kostka margaryny
szczypta soli
3 łyżki cynamonu
śliwki

Z drożdży, letniego mleka ½ szkl i odrobiny mąki zrobić rozczyn. Mąkę wsypać do miski, gdy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z mąką. Dodać jaja, cukier, cukier waniliowy, cynamon, sól i resztę letniego mleka. Wyrobić, dodać rozpuszczoną margarynę. Uformować w kulkę, zostawić do podwojenia objętości, w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podrośnie, przełożyć do nasmarowanej tłuszczem blachy. Odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce, dodać śliwki. Piec 45-50 min w 180 st.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation