Kuchnia

Ciacha i inne pyszności

Łosoś z risotto z suszonymi pomidorami pieczony w cieście


Przepis pracochłonny, ale niezwykłe efektowny i wykwintny.
Danie idealne np. na kolację we dwoje.
Bardzo smaczne !
Źródło przepisu

Składniki:
stek z łososia (ok150 gr.)
75 gr ryżu do risotto arborio
1 mała cebula
oliwa do smażenia
50 ml wina białego wytrawnego
150 ml wywaru rybnego
29 gr. świeżej bazylii
1 płat ciasta do springroli
odrobina rozmąconego jajka
frytkownica do głębokiego smażenia
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek extra vergine 25 ml
oliwa z oliwek 25 ml
laska wanilii
sól morska w młynku
przyprawa suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
pieprz cytrynowy do smaku



Wykonanie:

Oliwę zwykłą mieszamy z oliwą extra vergin i samym czarnym miąższem, ze świeżej laski wanilii. Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Łososia (oczyszczony, wymyty i wysuszony stek bez ości), tniemy na dwa cienkie steki. Lekko obsmażamy na teflonowej patelni, po ostygnięciu smarujemy roztartym czosnkiem, doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą w młynku. Drobno pociętą cebulkę podsmażamy na oliwie, nie dopuszczamy, by zaczęła brązowieć. Wrzucamy ryż i dalej podsmażamy. Po ok. 4 min, gdy ryż jeszcze nie zbrązowiał, wlewamy wino, które szybko odparowuje. Dodajemy suszone pomidory, ciągle mieszając, dolewamy wywar rybny. Kiedy ryż jest jeszcze lekko twardy dodajemy drobno posiekaną bazylię. Zdejmujemy z ognia i dodajemy odrobinę masła i rozkładamy na talerzu. Na cieście do smażenia, rozkładamy w 2/3 cienką warstwę risotto, tak by nie zalepić brzegów ciasta. W połowie warstwy ryżu układamy łososia i zawijamy tak jak "gołąbka". Smarując brzegi ciasta rozmąconym jajkiem, smażymy na głębokim tłuszczu, do złotego koloru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation