Kuchnia

Kuchnia

sernik

Składniki na 8 porcji:
(forma 20 cm)

Na spód:

200 g czekoladowego biszkoptu, lub ciemnych czekoladowych kruchych ciastek
6 łyżeczek cukru
100 g roztopionego masła

Masa serowa:

500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (ja używam Tesco)
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
otarta skórka z cytryny
sok z połowy cytryny
1/8 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki pasty waniliowej

Wierzch:

serek mascarpone
2 łyżki cukru pudru
truskawki do dekoracji



Wykonanie:

Biszkopt lub ciastka rozkrusz w malakserze, dodaj cukier i chwilę rozdrabniaj. Wsyp do formy i wlej masło. Wymieszaj dłońmi. Wyklej dno i boki tortownicy. Wstaw do lodówki.
Piekarnik nastaw na 180 stopni.
Ser utrzyj z cukrem, skórką i sokiem z cytryny oraz jajkami na puszystą masę. Dodaj wanilię pieprz i mąkę. Chwilę miksuj. Wlej do formy wyklejonej ciastem i piecz 40 minut. Studź w piekarniku, aż będzie letni. Schłódź w lodówce, najlepiej całą noc.
Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem łyżką. Nałóż na wierzch sernika. I udekoruj umytymi truskawkami.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation