Kuchnia

dekoracje potraw

Jabłka prażone na szarlotkę
2 kg jabłek
4 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu

Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, dodać cynamon. Przełożyć do garnka i posypać cukrem, można dodać 2-3 łyżki wody jeśli puściły mało soku żeby nie przywarły do dna garnka. Gotujemy 15 min, od czasu do czasu mieszając, dodajemy cynamon i trzymamy 5 min na gazie. Gorące przekładamy do słoików i zamykamy.

Mus z jabłek
1kg jabłek
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki cukru

Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać 1/2 szkl wody, dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać. Trzymać pod przykryciem, na małym ogniu przez 15 min aż się rozpadną – mieszać co parę min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation