Uroda

zdrowie i uroda

Cukier przyśpiesza starzenie się skóry - Wizaz.pl


Słodycze kontra skóra - jak cukier przyśpiesza starzenie się skóry
Okazuje się, że nadmiaru słodyczy nie lubi nie tylko nasza sylwetka, ale także skóra. Najnowsze badania wykazują, że to właśnie cukier przyczynia się do jej przedwczesnego starzenia się. Dowiedz się jak na naszą skórę działa glikacja.
Czym jest glikacja?

Naukowcy z laboratoriów Estēe Lauder uważają, że cukry odpowiadają za 40-50% objawów starzenia się skóry takich jak zmarszczki, przebarwienia czy utrata jędrności.

„Po zjedzeniu posiłku bogatego w cukier prosty, stężenie glukozy we krwi bardzo szybko wzrasta. Insulina nie radzi sobie z jej przetwarzaniem, wówczas cząsteczki glukozy przyłączają się do białek w komórkach i je niszczą. Zjawisko to nazywa się glikacją” – tłumaczy dr Iwona Marycz-Langner, dermatolog z DermClinic.

Im wyższe jest stężenie cukru we krwi, tym szybciej zachodzi ta reakcja. W wyniku glikacji powstają cząsteczki zwane AGE (advanced glycation end products). Związki te również niszczą białka w organizmie. Na ich niszczycielską działalność najbardziej podatne są włókna podporowe skóry, czyli kolagen i elastyna, które odpowiadają za jej młody wygląd. To dlatego osoby chorujące na cukrzycę, które często narażone są na hiperglikemię, zazwyczaj starzeją się szybciej.
Glikacja kolagenu

Cukier nie tylko niszczy kolagen. Wpływa także na to, jaki jego typ dominuje w skórze. Charakterystyczny dla młodej skóry mocny kolagen typu III zamienia na delikatny, podatny na uszkodzenia kolagen typu I, który dominuje w skórze osób starszych. „Glikacja najintensywniej wpływa na kolagen typu III – przekształca go w kolagen typu I, przez co skóra szybciej się starzeje” – wyjaśnia dr Fredric Brandt, dermatolog gwiazd, twórca linii kosmetyków dr Brandt. Co więcej, cząsteczki AGE dezaktywują enzymy, które w skórze pełnią rolę naturalnych antyoksydantów. To sprawia, że staje się ona bardziej wrażliwa na działanie słońca, które także przyspiesza jej starzenie. Cukier ma wpływ nie tylko na starzenie się skóry, ale także na tworzenie się na niej krostek i niedoskonałości.

Jak zapobiegać procesom glikacji?

Przestań słodzić
Wybieraj produkty z niskim indeksem glikemicznym - im mają one mniejszy indeks, tym powodują mniejszy wzrost insuliny we krwi.
Staraj się nie smażyć jedzenia - jedzenie posiłków przygotowanych w wysokiej temperaturze sprzyja procesowi glikacji.
Uzupełnij swoją dietę o suplementy zawierające witaminę B1 i B6 - badania pokazały, że witaminy te hamują tworzenie się cząsteczek AGE.
Chroń skórę przed słońcem - znacznie więcej cząsteczek AGE tworzy się, kiedy skóra narażona jest na działanie promieni słonecznych.
Unikaj produktów zawierających wysokofruktozo­wy syrop kukurydziany (w skrócie HFCS)

Antyglikacyjna pielęgnacja

Jednym z najskuteczniejszych składników o działaniu odmładzającycm, w tym także odwracającym skutki glikacji, jest retinol. W kremach do twarzy szukaj także następujących składników:

Karnozyna
Alistin
Aminoguanidyna

Uwaga! Glikacja przyczynia się nie tylko do tworzenia się zmarszczek, ale również do powstawania cellulitu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation