Kuchnia

kuchnia

Burak, warzywo wszechstronne.

Naj­bar­dziej znane pod po­sta­cią barsz­czu oraz ćwi­kły, świet­nie spraw­dza się rów­nież w za­pie­kan­kach, prze­ką­skach, de­se­rach czy kok­taj­lach wa­rzyw­no-owo­co­wych. Bu­ra­ka­mi warto za­ja­dać się szcze­gól­nie zimą – wzmac­nia­ją bo­wiem od­por­ność or­ga­ni­zmu, do­da­ją ener­gii, po­ma­ga­ją zwal­czyć ła­ma­nie w ko­ściach. Sok z ki­szo­nych bu­ra­ków sta­no­wi jeden z naj­lep­szych na­tu­ral­nych leków na ane­mię – zwięk­sza ilość czer­wo­nych krwi­nek, po­pra­wia krą­że­nie, udraż­nia na­czy­nia krwio­no­śne. Burak po­sia­da rów­nież silne wła­ści­wo­ści od­kwa­sza­ją­ce i oczysz­cza­ją­ce – po­pra­wia stan krwi i wy­płu­ku­je z or­ga­ni­zmu szko­dli­wy kwas mo­czo­wy. "Czer­wo­ne bulwy" za­wie­ra­ją także dwa rzad­kie me­ta­le – cez i rubid, które ha­mu­ją roz­wój ko­mó­rek no­wo­two­ro­wych.
Wa­rzyw tych po­win­ni jed­nak uni­kać dia­be­ty­cy. Nawet w ćwi­kło­wej od­mia­nie bu­ra­ka znaj­du­je się bo­wiem sporo cukru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation