Kuchnia

Pyszności

Domowa Nutella (w dodatku dietetyczna!) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Składniki na słoiczek:
Orzechy laskowe - 120 g
Gorzka czekolada (min. 70% kakao) - 80 g
Mleko zagęszczone niesłodzone - 3/4 szklanki
Słodzidło - najlepiej stewia (ok. 15 kropel, aczkolwiek ilość uzależniona jest od preferencji smakowych)*

*Ja przyznaje się bez bicia, iż z powodu braku stewii w płynie użyłam cukru pudru (dokładnie 2 i 1/2 łyżki) - tak więc moja wersja jest nieco mniej dietetyczna ;)

Sposób przygotowania:
Orzechy laskowe wrzucamy do blendera/miksera i miksujemy do uzyskania w miarę leistej konsystencji - niestety trochę to może potrwać ale na 100% się uda (można, a nawet trzeba robić przerwy w miksowaniu żeby blender się nie przegrzał ;)). Od czasu do czasu trzeba zgarnąć łyżką orzechy osiadające na ściankach miski blendera. Konsystencja musi być trochę "rzadsza" od konsystencji masła orzechowego.
Zmiksowane orzechy odstawiamy na bok i bierzemy się za mleko i czekoladę. Do garnka wrzucamy pokruszoną czekoladę, mleko zagęszczone i stewię, tudzież cukier bądź inne słodzidło. Garnek kładziemy na drugim rondelku z niewielką ilością wody - jednym słowem robimy łaźnię wodną. Naczynia stawiamy na gazie - podgrzewamy i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Czekoladową masę przelewamy do blendera z orzechami - miksujemy żeby wszystko się wymieszało. I gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation