Kuchnia

Carving

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym

Przedstawiam dziś pomysł na przygotowanie absolutnie przepysznych polędwiczek. Nie wyglądają może super, ale gwarantuję, że smakują doskonale. Sos jest absolutnie przepyszny.

Składniki (na dwie porcje):
- 1 dorodna polędwiczka wieprzowa
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 30 ml wódki
- 100 ml śmietanki min. 30%
- olej do smażenia
- sól i pieprz

Polędwiczki umyj i jeśli trzeba oczyść z włókien. Pokrój na kotleciki. Łyżkę miodu wymieszaj z łyżeczką musztardy oraz pieprzem. Posmaruj mięso ze wszystkich stron i odstaw do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na noc).
Zamarynowane polędwiczki obsmaż na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron. Dwie łyżki miodu rozpuść w połowie szklanki ciepłej wody. Dolej wódkę, wymieszaj i wlej na patelnię z mięsem. Teraz dodaj soli. Duś pod przykryciem około 20 min, w tym czasie sos powinien się zredukować i zgęstnieć.
Mięso zdejmij z patelni. Do sosu dodaj musztardę i śmietankę. Wymieszaj i zagotuj. Jeśli sos będzie zbyt aromatyczny można dodać więcej śmietanki. Od razu podawaj.

Ja serwowałam je z gotowanymi ziemniakami. Dobrym dodatkiem będą też buraczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation