Kuchnia

na okazję

Porzeczkowiec


Składniki na formę 25x35cm:

Na masę kakaową:

3/4 szklanki oleju rzepakowego
pół szklanki wody
1 szklanka cukru
5 łyżek kakao

Na biszkopt:

5 jajek
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Na masę serową:
500g kremowego serka twarogowego
5 łyżek cukru pudru
200g miękkiego masła

Na masę śmietankową:
400ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki serka mascarpone

Dodatkowo:
1,5 słoiczka dżemu porzeczkowego
pół tabliczki startej czekolady (mlecznej lub gorzkiej)

Do nasączenia (opcjonalnie):
pół szklanki likieru porzeczkowego
1/4 szklanki wody

Wykonanie:

Masa kakaowa: wszystkie składniki masy kakaowej umieszczamy w rondelku, podgrzewamy cały czas mieszając do rozpuszczenia cukru, zagotowujemy, zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia.

Biszkopt: mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. Dodajemy po 1 łyżce cukru ubijając po każdym dodaniu, następnie żółtka i miksujemy na puszystą masę. Do ubitej masy wlewamy wystudzoną masę kakaową, mieszamy lekko łyżką do połączenia. Następnie dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno), wlewamy masę i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Wyłączamy piekarnik i zostawiamy do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Ciasto kroimy na 2 blaty.

Masa serowa: masło miksujemy z cukrem na jasny, puszysty krem, dodajemy po łyżce serka miksując po każdym dodaniu.

Masa śmietankowa: schłodzoną kremówkę i serek mascarpone umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do uzyskania gęstego kremu, pod koniec dodajemy cukier puder. Nie miksujemy zbyt długo, by krem się nie zważył.

Pierwszy blat kakaowy umieszczamy w formie, nasączamy wodą zmieszaną z likierem, smarujemy połową dżemu. Wykładamy masę serową, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Ponownie blat nasączamy, smarujemy dżemem i wykładamy masę śmietankową. Wyrównujemy i posypujemy startą czekoladą. Ciasto schładzamy kilka godzin.

SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation