Kuchnia

przepisy

SPETSOFAI
(GRECJA)

Składniki (na 4 porcje):
4 kawałki wędzonej kiełbasy
1 duża czerwona cebula, posiekana w piórka
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana (opcjonalnie)
3 papryki w różnych kolorach(czerwona, żółta i zielona), oczyszczone i pokrojone wkostkę
3/4 lampki czerwonego wytrawnego wina
1 liść laurowy
1 puszka pomidorów (400 g)
1-2 łyżeczki suszonego oregano
sól i pieprz do smaku
cukier do smaku (opcjonalnie) w przypadku kwaśnych pomidorów
Kiełbasę kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbasę i obsmażamy przez kilka minut, aż ładnie się zrumieni. Zdejmujemy na papierowy ręcznik. Na patelnię wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy przez 3-4 minuty. Wlewamy wino i gotujemy przez kilka minut, aż w 3/4 odparuje. Dodajemy liść laurowy, pomidory, paprykę, wlewamy około pół szklanki wody. Przykrywamy i gotujemy przez około 15-20 minut. W razie potrzeby dodajemy więcej wody na patelnię. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy kiełbasę, oregano, przyprawiamy solą i pieprzem (opcjonalnie cukrem). Gotujemy kolejne 5 minut. Spetsofai podajemy z dodatkiem pieczywa. Po rozłożeniu potrawy pomiędzy miseczki możecie ją dodatkowo posypać pokruszoną fetą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation