Kuchnia

Mielone mięsko na różne sposoby

Tradycyjne cannelloni według Pascala
Co kupić
mniej więcej 20 rurek makaronu cannelloni
100 g sera grana padano, startego
Mięso
800 g mięsa mielonego, wołowego
1 jajo, umyte
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz
2 ząbki czosnku, posiekane
20 g masła
1 duża lub 2 średnie cebule, posiekane
Sos pomidorowy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, posiekany
1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
1 gałązka selera naciowego, umyta i pokrojona wraz z liśćmi
garść świeżej bazylii, umytej i drobno pokrojonej
2 puszki (800 g) pomidorów z czosnkiem i cebulą
2 szczypty cukru
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz
Sos beszamel
70 g masła
1 l mleka
70 g mąki
2 szczypty gałki muszkatołowej
świeżo mielony pieprz
świeżo mielona sól
Jak zrobić
poziom: średni porcji: 4 czas: 1h 20min
Przygotuj
Blender i naczynie żaroodporne.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C (z termoobiegiem).
Mięso
Mięso przekładamy do miski i dodajemy 1 jajo, doprawiamy mielonym pieprzem. Całość mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 20 g masła, szklimy cebulę i czosnek na patelni. Podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i ugniatamy widelcem na patelni, podsmażając przez 5-6 minut, następnie zestawiamy z ognia i doprawiamy solą. Mieszamy. Odstawiamy.
Sos pomidorowy
Do czystego garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i dodajemy czosnek. Szklimy. Dodajemy 1 dużą cebulę i seler naciowy. Smażymy na mocnym ogniu.
Dodajemy pomidory z puszki, posiekaną bazylię, gotujemy. Dodajemy sól i pieprz oraz 2 szczypty cukru. Całość miksujemy za pomocą blendera. 1/2 sosu przelewamy do naczynia z mięsem mielonym, mieszamy mięso z sosem. Odstawiamy.
Sos beszamel (zasmażka)
W garnku rozpuszczamy 70 g masła. Dodajemy mąkę, podsmażamy i wlewamy mleko. Całość energicznie mieszamy i gotujemy przez mniej więcej 4 minuty.
Na koniec dodajemy pieprz, gałkę muszkatołową i minimalną ilość soli, ponownie mieszamy.
Faszerowanie makaronu cannelloni
Pozostałą część sosu pomidorowego przekładamy na dno naczynia żaroodpornego i dokładnie rozprowadzamy. Faszerujemy mięsem wnętrze rurek makaronu. Makaron z farszem układamy na sosie w naczyniu żaroodpornym. Przygotowaną całość zalewamy ciepłym sosem beszamelowym i dokładnie rozprowadzamy, na wierzch ścieramy ser grana padano.
Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C z termoobiegiem (210°C bez termoobiegu) na 30-40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation