Kuchnia

Kulinaria

TORT SACHERA
Ciasto czekoladowe:

•140g masła
•160g cukru
•180g czekolady gorzkiej
•8 jajek
•30g cukru pudru
•140g mąki pszennej
•1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:

•180g słodkiej, płynnej śmietany 30%
•180g czekolady gorzkiej
•1,5 listka żelatyny (lub 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku)
•50g masła
Dodatkowo:

•ok. 300g konfitury (dżemu) morelowej lub brzoskwiniowej (gotowej lub z tego przepisu)
•ewentualnie trochę rumu
Sposób przygotowania:

1.50g masła przeznaczonego na polewę włożyć do zamrażalnika.
2.Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia (ale musi być jeszcze płynna).
3.Oddzielić białka od żółtek.
4.Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo ostudzoną czekoladę. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku.
5.Białko ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Białka wmieszać delikatnie do masy czekoladowej.
6.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wmieszać delikatnie do masy.
7.Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką.
8.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 min. w temperaturze 175°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. (Można ciasto lekko ostudzić, a następnie odwrócić je do góry dnem, na blat wyłożony papierem do pieczenia. Wtedy otrzymamy płaski tort. Jeśli ciasto podczas pieczenia lekko pęknie, wtedy również dobrze jest odwrócić je do góry dnem).
9.Ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki.
10.Konfiturę podgrzać.
11.Jeden blat tortu ułożyć na paterze. Można skropić go rumem. Rozsmarować trochę więcej niż połowę konfitury. Przykryć drugim blatem i rozsmarować resztę konfitury. Ciasto pozostawić na blacie, aby konfitura zastygła.
12.W tym czasie przygotować polewę.
13.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Czekoladę posiekać drobno. Śmietanę zagotować, wlać do posiekanej czekolady i szybko mieszać, aż czekolada się rozpuści. Dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Polewę pozostawić na 4- 5min. Po tym czasie wmieszać stopniowo zamrożone masło, pokrojone na małe kawałki. Miskę z gotową polewą włożyć do zimnej wody. Mieszać od czasu do czasu, szpatułką lub łyżką drewnianą, aż masa trochę zgęstnieje. Polewa jest gotowa, gdy będzie utrzymywać się na tylnej ściance łyżki i będzie na tyle gęsta, że łyżka nie będzie przez nią przebijać.
14.Ciasto polać polewą. Gotowy tort wstawić do lodówki, co najmniej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation