Kuchnia

kuchnia

FRITTATA

Składniki:
NA KAŻDY OMLET
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki masła i kilka kropli oleju do smażenia

OMLET SEROWY: 25g tartego sera Emmentaler; ale inny gatunek też się nada

OMLET Z CHILI
- 1 długa czerwona papryczka chili; bez pestek, pocięta
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
ZIELONY OMLET
- 20g szpinaku, rukwi wodnej lub rukoli, poszatkowanych
- 1 cebulka dymka drobno, posiekana
OMLET Z SZYNKĄ
- 50g szynki

PRZYGOTOWANIE:
1. Ubij jajka ze składnikami na , które masz ochotę.
2. Rozgrzej patelnię, rozpuść na niej masło i kilka kropli oleju.
3. Kiedy patelnia jest rozgrzana, wylej na nią roztrzepane jajka.
4. Smaż omlet przez kilka minut na średnim ogniu.
5. Podnieś omlet i czy pod spodem jest złocisty; góra powinna być prawie gotowa lekko ciągnąca.
6. Wyłóż omlet na talerz i złóż go na pół.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation