Kuchnia

grillowanie

Kurczak satay

500 g piersi z kurczaka

marynata:
1 ząbek czosnku
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (lub 1 łyżka mielonego)
2 łyżki soku z cytryny
1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kurkumy
1/3 łyżeczki chilli
3 łyżki oleju (u mnie olej sezamowy)

sos:
3/4 szklanki mleczka kokosowego
5 łyżek masła orzechowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru brązowego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki chilli
+ drewniane patyczki do szaszłyków

Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i tłuszczu. Pokroić w podłużne, grube paski. W misce połączyć składniki marynaty: wyciśnięty ząbek czosnku, starty imbir, sok z cytryny, sos sojowy, kolendra, kumin, kurkuma, chilli, olej. Obtoczyć mięso w marynacie i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (najlepiej całą noc). Po tym czasie nagrzać piekarnik do 180-200’C, opcja grill. Patyczki natrzeć oliwą. Nadziewać paski mięsa na patyczki. Piec z każdej strony do zarumienienia.

W między czasie przygotować sos orzechowy. Mleczko kokosowe podgrzać na małym ogniu w rondelku, dodać masło orzechowe i pozostałe składniki. Mieszać do momentu aż sos zacznie gęstnieć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation