Kuchnia

Kuchnia

Trufle migdałowe z białą czekoladą

Składniki:
100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
200g białej czekolady
100g posiekanych migdałów bez skórki
1 łyżeczka likieru Amaretto
ok. 50g zmielonych migdałów do obtaczania (najlepsze bez skórki)

Sposób przygotowania:

Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać łyżką lub trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Dodać posiekane migdały i likier. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Kolejno wstawić do lodówki na ok. 2- 3 godz., aż masa zgęstnieje i będzie się dało z niej formować kulki.
Uformować kulki z masy i obtaczać je w mielonych migdałach. (Najprościej można to zrobić wsypując zmielone migdały do małej miseczki, włożyć kulkę i potrząsać miseczką, aż migdały dokładnie pokryją pralinkę).
Pralinki przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation