Kuchnia

Pieczywo

Bułeczki marchwiowe (z puree marchwiowym) i smażoną cebulą

Składniki( na 20 bułek):

Rozczyn:

400 gramów marchewki
8 gramów drożdży
300 gramów mąki pszennej (użyłam mąki typ 650)
woda

Pozostałe składniki:

450 gramów mąki pszennej
1 średnia cebula
70 ml oleju lub oliwy
1,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Marchewkę obrać, pokroić w plasterki lub w kostkę, zalać wodą (tyle tylko, by przykryła marchewkę) i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu rozgnieść na puree (wraz z wodą) za pomocą tłuczka do ziemniaków lub blendera. Następnie uzupełnić wodą, tak by otrzymać 650 ml. Mieszanina powinna być ciepła. Nie gorąca! Następnie wymieszać razem wszystkie składniki rozczynu: puree z wodą, mąkę i drożdże. Całość przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny. W międzyczasie na oleju/oliwie usmażyć na złoto, drobno posiekaną cebulę. Ostudzić.
Po upływie tego czasu do rozczynu dodać pozostałą mąkę, usmażoną cebulę wraz z olejem/oliwą oraz sól i zagnieść ciasto. Ciasto będzie luźne i lepkie mimo wyrabiania. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na około 45-60 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość. Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 20 mniej więcej równych kawałków. Z każdego kawałka uformować kulkę. Gotowe kulki układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (2 blachy z wyposażenia piekarnika), po czym blachy przykryć luźno bawełnianymi ścierkami i odstawić w ciepłe miejsce na około 25-35 minut do napuszenia. Wyrośnięte bułki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Upieczone, studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation